A motoros naplója

Város, közlekedés, élet, miegymás

Egy nap Pozsonyban

Barátnőmmel úgy döntöttünk, hogy július utolsó szombatján átruccanunk Pozsonyba. Azért pont oda, mert egyfelől megvan az az érzés, hogy az ember külföldre megy (lévén személy szerint nemigen jártam a térképre festett piros vonalon kívül ezidáig), másfelől viszont nincs túl messze, egy nap alatt kényelmesen megjárható. A statisztikai adatok kedvelőinek pár infó: Pozsony Szlovákia fővárosa (egyben hazánk történelmének egyik legjenetősebb helyszíne), lakossága valamivel meghaladja a négyszázezer főt (ez Budapest népességének nagyjából a negyede), területe 367,9 négyzetkilométer (Budapesté 525). 

dscf3419.JPG

Az autó leparkolása utáni első állomás a Szlovák Nemzeti Felkelés hídja (Most SNP) volt, pontosabban a képen látható pozsonyligetfalui hídfője, és az annak tetején található, UFO nevű étteremmel kombinált kilátó - azt hiszem nem kell magyarázni a név miértjét :) A 430 méter hosszú hidat egyébként 1967-ben kezdték el építeni és 1972-ben adták át a forgalomnak. A kilátó most se néz ki avíttasan, majd fél évszázaddal ezelőtt pláne futurisztikus lehetett!

pozsonypanoramakep.png

A tetőteraszra a belépő kifizetése után lifttel lehet feljutni, ahol rövid bemutató videót láthatunk az étteremről is. Mi azt nem próbáltuk (egyrészt mert még nem voltunk éhesek, másrészt a fine dining nem a mi műfajunk), ám a panorámát kár lett volna kihagyni (katt a képre a nagyobb méretért)! 

dscf3342.JPG

A híd megépítésének ára is volt (már a pénzbeli értelmen túl): az óváros egy része áldozatául esett a hídról levezető városi autópályának. Ehhez képest az Erzsébet híd - Kossuth Lajos utca tengely valósággal belesimul a városszövetbe, pedig ott is az autóforgalom átvezetése volt az elsőrendű szempont... A kép jobb szélén éles szeműek felfedezhetik a Szlovák Rádió épületét, ami egy fejjel lefelé fordított gúla. Építészetileg biztos nagy bravúr, de értelmét kevésbé látom :)

dscf3366.JPG

A híd ugyan csúnyán belerondított az Óvárosba, de szükség az kétségkívül volt rá: a képen Pozsonyligetfalu véget nem érő panelrengetegét láthatjuk - a város lakosságának negyede itt él! A több mint százezer fős lakótelep a régió legnagyobbja (összehasonlításképp: itthon a Füredi utcai lakótelep a legnépesebb a maga nem egészen 60000 lakójával), érthető tehát, hogy a korábban egyetlen átkelőként funkcionáló Öreg híd a maga 2x1 sávjával édeskevés lett volna a várható forgalomra. Ami érdekes, hogy a tömegközlekedést ehhez képest egészen tavalyig csak buszok jelentették - de erről bővebben lesz szó egy másik posztban. 

dscf3350.JPG

Nade vissza a város szebbik oldalához: a képen a pozsonyi vár, azon belül is a Palota épülete látható. Az épület amúgy többnyire kiállításoknak ad helyet, a belső udvaron pedig éppen színházi előadáshoz készülődtek.

dscf3383.JPG

Ez pedig itt a szlovákiai parlament épülete, mely követlenül a Palota mellett helyezkedik el. Mit ne mondjak, nekünk azért szebb van :)

dscf3443.JPG

Egy kiadós sétát követően végül innen, a parlament felőli Bécsi kapun jutottunk fel a Palota épületéhez. Egyébként a közelmúltban történt felújításnak hála az egész épületegyüttes nagyon szép állapotban van. Mindamellett a gyalogosan bejárható területet is nagyobbnak éreztem, mint Budapesten: egészen sokáig lehetett úgy barangolni az Óvárosban, hogy ne botoljunk autóba, és nem, nem ugyan az a háztömb körül keringtünk :)

dscf3458.JPG

A poszt zárásaként pedig a Palotából nézünk visszafelé: épp Szvatopluk készül kivont karddal nekirontani a panelrengetegnek :) A szobor azonban nem bizonyult ilyen mókás témának 2010-es felállításakor: megkérdőjelezték többek közt az alkotó személyét, a szobor felállításának helyét, és a mögé álkotott ideológiát. Eleinte szó volt az áthelyezéséről, sőt a lebontásáról is, ám mint a mellékelt ábra mutatja, végül maradt a helyén. Hiába, a történelem nem csak nálunk sarkalatos pont, főleg ha a politika is szeretné játszótérnek használni...

A bejegyzés trackback címe:

https://amotorosnaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr7912701679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A motoros naplója

Szubjektív benyomások a világról, rendszertelen időközönként, néhány elütéssel fűszerezve.

Címkék

busz (1) kilátó (1) kirándulás (1) palota (1) panoráma (1) pozsony (2) troli (1) ufo (1) vár (1) villamos (1) Címkefelhő

Friss topikok

süti beállítások módosítása